Nanolab Doktora Öğrencisi Onur Aras'ın Makalesi Yayımlandı.


Grubumuz doktora öğrencilerinden Onur Aras'ın makalesi Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy dergisinde yayımlanmıştır. Kendisini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz. 

 

Özet: Plastik alternatifi olarak biyokütleyi doğrudan filmlere dönüştürme potansiyeli, sürdürülebilir biyoplastik üretimine katkıda bulunabilir. Sürdürülebilir biyoplastik üretiminde en önemli noktalardan biri hammaddedir. Bu nedenle, biyoplastik üretiminde kullanılan hammaddenin ve biyoplastik dönüşümünün yapısal özellikler üzerindeki değişiklikleri belirlemek önemlidir.

Çalışmamızda, ilk olarak maydanoz sapı, ananas yaprağı, ceviz kabuğu ve kenevir liflerinden saf biyoplastik filmler hazırlanmıştır. İkinci olarak, ana matriks selüloz açısından zengin olduğu için kenevir lifi seçilmiştir. Kenevir lifi, gıda ambalajlarında yaygın olarak kullanılan, biyolojik olarak parçalanabilir ve biyouyumlu bir polimer olan Polivinil Alkol (PVA) ile farklı oranlarda karıştırılarak kompozit filmler hazırlanmıştır. Hazırlanan filmler, Synchrotron FTIR Mikrospektroskopisi (SR-µFTIR) kullanılarak incelenmiştir. Bu teknik ile bitkisel bazlı filmlerdeki doğal yapıların nasıl değiştiği ve bu özelliklerin biyoplastik filmlere nasıl aktarıldığı araştırılmıştır.

Filmler elde edilirken iki farklı çözelti (TFA ve su) kullanılmıştır. Çözeltinin yapısal özellikler ve biyoplastik filmler üzerindeki etkisi de takip edilmiştir. Çalışma sonucunda, bitkilerin biyokütlesinin farklı bileşenlere sahip olması nedeniyle, biyoplastik üretimi için farklı özellikler gösterdiği ve bu özelliklerin biyoplastik filmlere aktarıldığı gösterilmiştir

 

Makaleye ulaşmak için tıklayınız.